tiistai 6. syyskuuta 2011

EL HIERRO 3-6/9
















































LA PALMAn saarelta Santa Cruzista  lähdettiin kohti El Hierron saarta syyskuun 3. pnä. klo 4 maissa. Pimiä oli vielä . Santa Cruzin ja saaren valot näkyi pitkään kuin jouluvalot monessa kerroksessa. Paitsi, että oli         lämmintä ja meri sula .Heikkoa tuulta vain oli. Koneella ajeltiin purjeita vähän apuna. Klo kuuden maissa näkyi vasemmalla kaukana  La Gomeran valot ja edessä kaukana El Hierron valot. Yhdeksän maissa                       molemmat   saaret näkyi möhkäleenä taivaanrannassa ja vielä  La Palma takana. Yhden maissa  alettiin           lähestyä Restingaa El Hierron eteläosassa. Tuulikin nousi siinä vaiheessa yhtäkkiä 24 solmuun. Satama-          altaaseen  kuitenkin päästiin hyvin.  Ranskalainen pariskunta oli snorklaamassa satama-altaassa veneensä        vierellä. Viittilöivät meitä vierelleen vapaalle paikalle. Tosin sormiponttooni oli siinä rikkoutunut. Seuraavana    päivänä     siirryimme toiseen paikkaan varalta kun tuulikin vähän yltyi. Matka tänne kesti noin 10 tuntia                                               
                                                                                                                                                                    RESTINGA  oli mukavan näköinen pieni kylä ja vielä eläväisen oloinen ainakin viikonloppuna. Aallonmurtaja oli komea näky taideteoksineen. Kylteissä luki että EU rahaa on saatu. Ranta oli yhtä laavamuodostelmaa     . Uimarantaa oli laavakivikon jälkeen ja  pieniä poukamia pari tummanruskeine rantahiekkoineen.                       Laavakivestä on rakennettu aidat ja penkereet ja      osin talotkin. Komean näköisiä ja ympäristöön sopivia.       Rannalla oli perheitä uimassa kovasti. Ehkä osa tullut  sisämaasta tai vuorilta. Alueella oli muutama                          apartemento rakennus ja pensionaatti .Tänne eteläosaan tultiin kun ajateltiin että täältä olis                                 lyhyempi   matka 0-meridiaanille. No eihän täällä ollut taxia eikä autovuokraamoa                                                                                                                                     
                                                                              
Seuraava päivä oli sunnuntai ja silloin kulki vain kaksi bussi vuoroa saaren pääkaupunkiin  VALVERDEEN     josta sai auton vuokralle.  Klo 6.45 lähti bussi sinne. Pimiässä kierteli  pikkubussi tunnin verran kahden            kaupungin El Pinarin ja San Andresin kautta Valverdeen pohjoiseseen . Sieltä saatiin auto ja hyvä saaren          kartta                                                                                                                                                         
                  
.                                                        Komeaa oli maasto koko matkan n. 40 km monumentille. Alussa oli pieniä kyliä ja tie kulki niiden läpi. Tunnelissa ojettiin ainakin pari kilometriä. Välillä nähtiin erikoinen eko-kylä laavakivitaloineen. Ei kuitenkaan ollut aikaa pysähtyä tarkastelemaan. No maasto oli vaihtelevaa. Jopa viinin viljelystä saasella harrastetaan. Banaania ja ananasta myös kasvatetaan. Sitten alkoikin vähän hurjemmat         maastot. Alas kun kurkkas niin tuntui, että ollaanpa sitä korkealla. Mutta kun samalla katsoi ylös niin sinne sitä matkaa vasta olikin. Syviä rotkoja . Ylempänä oltiin kipparin kanssa pilvessä useampaan kertaan päivän         aikana. Ylhäällä ja länsiosassa saarta oli komeita havumetsiä.  Täytyy myöntää että hurjaa oli maasto ja tie.                                                                            
Ja vanha 0-.meridiaani on nyt nähty . Tämähän oli kipparin suuri haave ja se toteutui. Ennenkuin Kolumbus löysi Ameriikan, luultiin että maailma päättyi tänne. Vasta vuonna 1884 o- meridiaani siirrettiin. Greenwichiin Englantiin. Niin , että oikeaoppisesti käytiin paikassa jalan ja hikoillen. Melkoista rallia mentiin läpi saaren . Meillä oli vähän hoppu kun viimeinen bussi Restingaan lähti 13.30. Hyvin ehdittin ja paljon nähtiin. Ajettiin toista tietä takaisin Valverdeen saari kiertäen. Ei saatu jättää autoa Restingaan. No sitenpä nähtiin palatessa tarkemmin vielä itäosa saarta valoisalla ja bussista. Siellä oli valtavasti laavakivistä tehtyjä viljely raja-aitoja. Olihan niissä ollut työ, mutta olihan kivi maastosta. Päivä oli helteinen . Autoa palauttaessamme sanoin vuokraajalle, että olethan kuullut ,että suomalaiset ovat rallikansaa.                                                                                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                    Restingaan palatessa oli mukava pulahtaa uimaan.   Illalla istuttiin rannan kahvilassa. Paljon oli porukkaa.       Maanantaina vasta oli satamakonttori auki.  Käytiin maksamassa oleminen. Hinta oli vain 6 euroa/vrk.           Komeat oli ponttoonit ja niissä vesi ja  sähköpistokkeet valmiina ilmeisesti jo hankittaessa. Niitä ei vain oltu   kytketty jostakin syystä.  Paikasta jäi hyvä mieli kuitenkin. Kannattaa pysähtyä tänne. Vierasveneitä oli vain kaksi.   Muut oli paikallisia kalastusveneitä ja nopeita kumiveneitä sukellusta harrastaville.                                           
                                                                                                       .                                                                                           Maanantaiaamuna jatkettiin matkaa pohjoiseen saaren itärantaa pitkin. Ajateltiin pitää                  tuulta Puerto de la Estacassa. Tuulta olikin  rapiat 25 kn. ja vastaisesti. Seuraavana päivänä jakettais La Gomeralle . Oltais jo lähempänä.                                                                                                             

PUERTO DE LA ESTACA oli tosi vaisun näköinen paikka. Ihmetellään vieläkin mitä sinne ehkä suunnitellaan. Satamarakenteet oli niin mahtavat. Muutama talo vain oli rannassa ja alueella. Ei yhtään majoituspaikkaa esimerkiksi. Rannassa kulki kauniisti tehty paseo ja siinä istutukset penkkeineen. Yhtään istujaa eikä kävelijää ei ollut paikalla. Satamarakennus oli komea:iso odotusaula matkustajille. Yläkerrassa suuri ravintolasali pöytineen. Satamassa oli koko meidän ajan Fred Olsen katamaraani lastattavana. Muutamaa lautakonttia liikuteltiin alueella.  Jospa tänne suunnitellaan valtaisaa kansanvirtausta ja vuorolaivaliikennettä odotusaulasta päätellen.  Kuvat kertovat ja me ihmetellään. Monessa paikkaa oli kylttejä rakentamisesta ja aikaansaaneet henkilöt mainittiin nimeltä. EU rahaa oli saatu . Ainakaan pienveneilijöitä ei oltu otettu suunnitelmiin mukaan. Paikalliset kalastajaveneet oli poijuissa satama-altaassa. Seassa vain 2 purjevenettä. Vierailijat osoitetaan korkeaan betonilaituriin jossa betoni hankaa köydet . Vuorovesi on lisäksi haittana, n 1metri kertoi satamapoliisi. Todettiin , että näin on. Espanjaa vain puhuttiin.. Meidän jälkeen tuli ranskalaisporukka purrellaan. Saatiin siinä taiteilla köysien kanssa. Ja hintaa perittiin 16 euroa yöltä...ei mistään. Emme suosittele. Kannattaa sivuuttaa koko paikka.  No .. saari sinänsä oli komeaa nähtävää.!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
                                                                                             


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti