maanantai 11. elokuuta 2014

MIKKELINSAARTEN KUMMELSKÄRET 1/8 pe

Raippaluodosta jatkettiin aamulla klo 7.05 taas kohti pohjoista. Sää oli pilvipoutaa ja 22 astetta lämmintä.
Koneajoa oli  koko matka saariston läpi. 3,6 metrin väylältä siirryttiin 2,4 metrin väylälle kohti Kummelskäretiä. tuuli oli koillisesta ja mitättömän pientä. Reitillä ohjaa linjamerkit ja enimm. länsi-, itäviitat.

Perille saavuttiin klo 11. Matkaa oli 17 mailia. Ajateltiin syökästä ja viipyä vain vähän aikaa. Laituriin  tuli mies meitä vastaan. Pari moottorivenettä oli ennestään paikalla. Mies osoittautui majaisännäksi.

Haluttiin käväistä ennestään tutussa satamassa. Olihan sääkin lämmin uimista varten. Vaahdotin hiukset ja hyppäsin uimatasolta pesulle.  Lämmitettiin hernesopat ja sitten käytiin kahvilla luotsirakennuksessa ja kiivettiin torniin maisemia ihailemaan.


Olipa iloinen yllätys, kun luotsirakennus oli maalattu ja toimintaa tehostettu. Vaasalainen porukka oli Metsähallitukselta saanut ilmaiseksi sataman hoitaakseen. Talvella olivat kokoilleet ja sopineet toiminnasta. Viikon tai kaksi kerrallaan kukin hoitaa homman., Luotsituvassa on kahden hengen huoneita 10. Vrk maksu on 30 euroa/ henkilö. Lapsi pääsee muistaakseni vitosella  lisävuoteessa. Sauna ja vuodevaatteet sisältyvät hintaan.  Asukkaille on käytössä keittiö omien ruokien kokkaamiseen. Eri maksusta talossa saa aamupalan ja lounaan valmiina. Luotsirakennuksen näköalatornista on hyvät maisemat ympäriinsä. Saari on kovin kivikkoinen , mutta kaunis.   Kalastajat asuivat täällä 1600-1800 luvuilla kivimajoissa. Näitä asumusten pohjia on vielä nähtävissä.

Entinen luotsiasema
Kuvia näkötornista


Yhteysalukset kuljettavat ihmisiä saarelle Vaasasta.  Mainontaa ovat tehostamassa. Nytkin odoteltiin isoa porukkaa saarelle. Tulivat just kun me lähdettiin jatkamaan matkaa kohti Kokkolan Tankkaria. Mittari näytti jo 27 astetta ja meri tyyni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti