lauantai 21. huhtikuuta 2012

50 mailia ennen katkaisi nouseva keli matkan Cascaisiin.

Sines 

Sineksen kaupungissa on 13 000 asukasta. Pääelinkeino on kalastus ja kalanjalostus. Kaupungin on perustanut kuningas D. Pedro I v. 1362.
Huomasi, että sijainti on strategisesti hyvä vihollisia vastaan. Puolustuslinnake rakennettiin korkealle rantaan. Tämä onkin  Sineksen tärkein monumentti.  On yhä paikallaan. Kirkon vierellä linnanmuurin vierellä seisoo Vasco da Gaman patsas tähystämässä merelle. Kerrotaan, että Vasco on syntynyt ja elänyt ja kuollut kaupungissa ( 1469-1524 ). Ainakin osan elämäänsä arvioivat hänen eläneen linnakkeella. Jossain välissähän  hän käväisi löytämässä meritien Intiaan.

Linnakkeessa toimii nykyään museo. Arkeologisia löytöjä on näytteillä ja saaren historiaa. Multimediaakin on tarjolla. Videolla esitetään historiaa, tosin portugalin kielellä vain. Museo on kolmessa kerroksessa. Yksi kerrosväli kuljetaan Otis hissillä.  Linnakkeessa on laaja piha-alue ja kahvila. Piha-alueella oli joku pop-konsertti sunnuntain vastaisena yönä. Ei häirinnyt meitä satamassa.

Linnakkeella kulkiessamme meitä tuli vastaan vanha mies. Moikkaili elehtien ja alkoi elein esittää tarinaa:-ollessaan polvenkorkuinen 3-vuotias,  mereltä oli tullut valtava myrsky ja kaikki  irtonainen oli lennellyt  ympäriinsä. Yhtään sanaa ei kuulunut. Vaikutti, että mies oli kuuromykkä. Siinä kävi muurilla muistelemassa menneitä.

Satamasta kaupunkiin ei ole matka pitkä, mutta kaupunki on korkealla, joten ylämäkeä riittää.
Linnan ympärillä on ns. vanha kaupunki kapeine kujineen. Meneillään on katutyöt ja putkien uusimiset. Monta kujaa on auki. Kulkemaan kyllä pääsee kävellen siitä huolimatta. Ihan nättiä on ympäristö. Tuossa keskustassa on mm. ison korttelin käsittävä Santa Casa da Misericordia de Sines.
Tölläilin talon edustalla ja kysyin ulos tulevalta nuorelta naiselta, että mikä tämä talo on.  Talon seinällä oli näkyvästi  kyltti jossa kerrottiin, että talo on aloittanut toimintansa  v. 1516.  Nainen vei minut sisään ja selitti,  että talo on kaikkia kaupungin asukkaita varten. Löytyi askartelunohjaaja joka osasi selittää englanniksi,  että talossa asuu kodittomia yksinäisiä vanhuksia ja lapsia ja nuoria joista kotioloissa ei jostain syystä pystytä huolehtimaan. Nuoret asuvat täällä 18-vuotiaaksi. Viihtyisän näköiset tilat ja hymyileviä vanhuksia käveli vastaan tai istui tuoleissa odottelemassa ateriaa. Ruoan jakelu oli meneillään.  Keskellä korttelia oli iso piha-alue ja meren puolelta mahtavat näköalat satamaan ja ulos merelle. Siis paikka oli sosiaalikeskus minne sai tulla huolineen ja niihin sitten  kuulemma etsitään ratkaisu.

Vanhan kaupungin ulkopuolella on kauniita matalia uusia rakennuksia.  Ylpeyden aihe näyttää olevan uusi kirjasto-ja taiderakennus. Laatikon näköinen kellertävä kompeksi. Minusta se ei oikein istunut ympäristöön. Katutasossa yksi seinä on lasia ja siitä näkyy lukusali jossa on ainakin 10 tietokonetta pöydillä. Satamassa kerrottiin , että siellä on kaupungin internet yhteys. Se yhteys vaan ei toimi. Asiaa kyllä kuulemma yritetään hoitaa kuntoon. Yks nettikahvilakin kuulemma on . Kävin siellä, mutta sekään ei toimi kun pomo ei ole paikalla. Ei sattunut olemaan silloin.
Vapaa wifi yhteys on kuulemma yhdessä puistossa, mutta sinne ei vielä ole ollut hinkua koska täällä nyt on tuullut  kovasti ja välillä tihuttaa vettä. Kirjoittelen siis koneelle tallennukseen näitä tekstejä veneellä.

Muuten ihmiset täällä niinkuin mielestäni muuallakin Portugalissa ovat ystävällisiä ja vähäeleisiä ja jotenkin humaaneja. Huomiota herätämme kyllä kaupungissa pyöräillessä. Pyöriä täällä näyttää olevan harvassa. Eikä sillä kulkeminen olekaan kätevää kaikissa paikoissa.

Satamalueella on iso kyltti, jossa kerrotaan alueen olevan uusimisen alla.  Satamarakennus on tosiaan komea ja siisti. Suihkutilat ovat siistit ja uudet. Tilat ovat kuitenkin sen verran kaukana, että käytössä on oma suihku ja vessa enimmäkseen. Koneellisen pyykkiä pesin marinan koneella. Kuivausrumpu oli kylläkin rikki, niin että kuivattelu tehtiin sitten veneellä. Konepesu maksoi 3 euroa ja 73 senttiä. Ravintoloita alueella ei ole ,vain kioskikahvila josta saa esim. pieniä aterioita. Vanhassa kaupungissa kyllä on kahvilaa ja ravintolaa ja kauppaa joka lähtöön. Vaihdatin esim patterit kahteen kelloon. Hinta oli 6 euroa. Kahvit ja komeat pullat maksoi 4 euroa. Taxeja ei näy missään, mutta eipä ole turistejakaan.

Tulimme siis tänne tiistai-iltana. Ja tosiaan satamaan kreivin aikaan. Täällä on pysytty jo 5 päivää.
Merelle ei ole asiaa. Tuulta ja vinkunaa riittää. Naapurin englantilainen Nigel oli mitannut toissayönä 36 solmua l. knotsia. Laskin laskimella..sehän tekee 18,52 m/sek,  siis suojaisessa  satama-altaassa. Voi vain kuvitella mitä se on tuolla merellä. Sama keli jatkuu kuulemma ainakin vielä pari päivää.  Tämän satama-altaan toisella puolella on kalastajasatama. Pienet kalastajaveneet ovat enimmäkseen ankkurissa suojaisessa altaassa. Isommat sitten laiturissa. Näiden satamien   välissä on  hiekkainen uimaranta. Eipä ole käyttöä tällä tuulisella ja viileällä ilmalla.

IPhonesta naapuri saa ajantasalla olevat säätiedot. Heidän veneensä on Dufor 40 ja moottorina Volvo Penta 40 hp.  Veneen nimi on Ruby Tuesday. Kyttäämme yhdessä lähtöä kohti Cascaisia. Suuntaamme luultavasti Cascaisin itäpuolelle uuteen Oeiras nimiseen halvempaan satamaan. Cascaisissa ja Lissabonissahan kävimme tulomatkalla. Ehkä käymme nytkin Lissabonissa. Naapurin Kay kehui sen olevan oma mielikaupunkinsa jostain syystä. Onhan se melkoinen suurkaupunki.

 Satamakonttorin seinällä on kyllä myös tietoa säästä.  Tuulinen sää jatkuu niin, että täällä sitä nyt lepäillään. Pari päivää sitten satama-altaaseen tuli ankkuriin kaksi katamaraania.
Olivat siinä vuorokauden. Molemmissa oli Itävallan lippu. Tarkistin kirjasta. Ilmeisesti heillä oli jonnekin kiire koska naapuri kauhuissaan kertoi heidän lähteneen seuraavana aamuna klo 9 pois ankkurista. Yks englantilainen moottorivene tuli ankkuriin Marokosta pari päivää sitten. Olivat saaneet köydet molempiin potkureihinsa.  Ankkurista heidät hinattiin  laituriin. Sukeltaja irrotti köyden 10 min:ssa ja hinta oli 190 euroa. Eivät omistaneet köysileikkuria. Meillä ja naapurilla se on ja samaa merkkiä. Muuten satama on aika hiljainen. Vain muutama purjevene on laitureissa. Eilen tuli laituriin sininen hollantilainen purjevene.  Miehistönä on kolme miestä. Olivat ostaneet veneen Tanskasta. Nyt ovat matkalla Ibizalle.  

Tänään on siis sunnuntai. Tuuli on hieman tyyntynyt, mutta vesikuuroja tulee välillä. Suunniteltiin lähteä tänään tai huomenna Porto Covoon , etelään päin olevaan historialliseen kylään. Saa nähdä löytyykö linja-autoasemalta sinne menevää bussia. Pitää keksiä jotain ajan kulukkeeksi kun nyt ollaan näillä main. Telkkari toimii !! Eilen illalla tuli hyvä Tony Darreiran konsertti .Konserttisali oli valtaisa ja yleisö kiitettävästi mukana laulaen. Näyttäis olevan suosittu laulaja Portugalissa. Musiikki oli mukavan rauhallista ja esiintyjä tosi symppis. Tyyli on ihan toinen kuin Espanjassa.
Mariza fadolaulaja esiintyy paljon telkkarissa. Vaalea ja lyhythiuksinen laulaja ,jonka esiintyminen on vaikuttavaa ja syvällistä.

Muuten vessassa on tukkeutumisongelmaa. Kippari on aina välillä sen kimpussa. Näyttäis taas toimivan. Siivottavaa ja korjattavaa kyllä aina löytyy.

Viimein päästiin liikkeelle sunnuntaina neljän maissa. Ajettiin kaupunkiin katsomaan sitä nettibaaria. Sinne tultiin, mutta eipä ollut internetti yhteyttä tänään.  Sen sijaan sisältä kuului kova musiikki. Ovimies kertoi, että tanssit on meneillään. Ja ei kun sisään. Saatiin kouraan kortit jotka kuulemma pitää lähtiessä maksaa.  Miehen kortti maksoi 8 euroa ja naisen 4 euroa. Siihen korttiin sitten baarimikko merkitsi tilatut  juomat.  Musiikki oli ihan mukavaa ja tanssittavaa. Väki oli varttunutta ja iloista . Meidän viereisessä pöydässä oli neljän pariskunnan porukka. Heillä oli mukanaan omat syötävät pöydässä- jotain kalaa ja leipää ja kakkua. Juomat haettiin baaritiskiltä. Toivat pöydästään meillekin maistiaisia lautasella ja kaksi haarukkaa mukana. Juomat olivatkin  sitten ilmaisia. Humalassa siellä ei ollut kukaan. Tanssimusiikista vastasi yhden miehen orkesteri. Hoiti muuten hommansa laulaen ja säestäen eikä pitänyt yhtään taukoa sen kolmen tunnin aikana minkä  siellä vietimme. Miesten vessa oli kuulemma vanhanaikainen ja haiseva. Naisten puolella oli ihan siistiä. Minun piti kyllä vähän odottaa vuoroa käsien pesuun, kun edessäni yks täti pesi ensin lavuaarilla tekohampaansa. Vähän mulla oli naurussa piteleminen. Poislähtiessä kiittelimme maistiaisista ystävällistä ja rempseää naapuripöydän porukkaa.

Saas nähdä mitä huomiselle keksitään. Päästäänköhän bussimatkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti