sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

POHJOISEEN SEURAAVANA CASCAIS

Sineksessä oltiin pakosta 10 päivää. Tiistaina jo suunniteltiin lähtöä eteenpäin pohjoiseen, mutta suunnitelma kuivui  kun lähtö olis venynyt puolille päivin. Silloin oltais tultu yöllä Cascaisiin. Peruttiin siis päätös. Ei houkuttanut ajella pimeässä kalanpyydysten seassa. Hyvillään oltiin ratkaisusta koska marinasta lähti englantilainen moottorivene pohjoiseen. Tuli takaisin, kun oli tuuli niin höykkyyttänyt. Tuulta riitti puuskineen seuraavat päivät ja välillä tuli myös sadekuuroja. Tuuli oli viikossa hajottanut jo Portugalin kohteliaisuuslipun pään hajalleen. Onneks meillä oli mukana punaista lankaa ja sain lipun korjattua. Ei kehtaa liehutta resusta lippua.!! (matkalla näkee kyllä tosi surkean näköisiä lippuja)

Torstaina tuttumme Nigel tuli sitten kertomaan, että perjantai-aamuna olis hyvä hetki lähteä. Silloin olis mahdollisesti tuulta länneltä hyvässä lykyssä osan matkaa eikä tuultakaa liikaa. Aallot vain n. neljä metrisiä.

Niinpä molemmissa veneissä  irrottiin  köydet perjantaina 20. pnä huhtikuuta klo 7 .  Matka  kohti Cascaista alkoi.

Taivas oli pilvessä ja uhkaavasti näytti, että vois tulla vähän sadettakin. Muutama pisara tuli alkumatkasta, mutta sitten alkoi taivas kirkastua. Tuuli tuli kylläkin niin nokasta, ettei purjehtimisesta meillä  tullut mitään. Koneella ajeltiin ja purjeet olivat apuna tasottamassa menoa. Tuulta oli 7-14 kn. Ihan siedettävää oli meno. Tarkkana saatiin olla pyydysten kanssa. Joku on sanonut, että niitä on vain sadan metrin syvyyteen. Oli niitä kyllä syvemmälläkin. Aallot olivat pitkiä ja loivia, 3-4 metriä korkeita. Vain muutama räiske saatiin kannelle. Pyydyksiä saa tosiaan tiirailla aaltojen takaa. Pari kertaa ajettiin noin 20 metrin päästä ylläri-pyydystä. Vain kerran oltiin lähellä kalastajavenettä ja jouduttiin väistämään. Pilviä näkyi edessä taivaalla, mutta hajosivat onneksi.

Meri oli turkoosinen . Kippari- Rami näki kerran pyöriäisiä. Englantilaiset Kaye Ja Nigel tulivat perästä purjein. Heillä on vähän parempi vene nousemaan tuuleen ( Dufor 40..  olleet etelä-Portugalissa talven ja nyt palaamassa Englantiin ).  Ehdittin Cascaisiin just ennen klo neljää. Kipparin piti ehtiä veneliikkeeseen ostamaan ankkurin nosto ja laskukatkaisijaa. Hapettunut on. Keulapotkuri kyllä toimii taas.  Matka kesti siis vajaat 9 tuntia.( n 50 nM) .Kyseistä katkaisijaa ei kyllä perjantaina vielä löytynyt.

Satamassa ei ole tungosta tähän aikaan. Muuten tämä on nyt ensimmäinen satama missä ollaan toista kertaa. Ilmoittautumisseremoniassa saatiin taas viinipullo lahjaksi nätissä paketissa, niinkuin tässä satamassa on tapana. Hinta marinassa on vain puolet sesonkihinnasta.. siltikin n. 20 euroa nyt. Keleistä riippuu montako päivää viivymme. Toivottavasti jossain välissä päästään purjehtimaan hyvässä kelissä. Nigel kertoi, että diesel on täällä halvempaa kuin Espanjassa. Täälläkin jo hinta on noussut, 1,49 euroa/ l. Tietysti tankattiin heti tullessa. Sineksessä hinta oli 1,70 e/l ( ei tarvinnut tankata )

Cascais on edelliseen satamaan verrattuna kovasti äveriäämmän näköistä aluetta. Lissaboniinhan on vain 20 min junalla. Siellä kävimme edellisellä kerralla, ehkä nytkin. Turisteja on paljon, Englannista varsinkin.  Rakennukset ovat kauniita ja kadut siistejä ja rannassa tietty turvana linnanmuurit. Kyljessä oleva Estoril ilmeisesti pitää hinnat ylhäällä.

Helteistä ei ole tietoakaan. Aurinko kyllä paistoi välillä eilen lauantaina.  Tänään sunnuntaina näyttää pilviseltä, mutta suht lämpimältä .. aamulla + 18 astetta. Siinä yhdessä laulussahan kehuskellaan Portugalin huhtikuuta. Talvihan on ollut kuiva ja viileä Espanjan Canarialla ja Portugalin Madeiralla ja Porto Santossa. Kuivuudesta on kasvillisuus kärsinyt kovasti. Sanovat, että sateet olisivat tuoneet lämmintä ilmaa. Cascaisissa ainakin puistojen kasvit rehottavat. Kotoselta alkoi jo tuntua kun satamassa nähtiin heinäsorsa pariskunta. Leipää heiteltiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti