lauantai 13. elokuuta 2011

BAIONA 11-12/8


















Cieksen ankkuripaikalta matka Baionaan kesti vain 1,5 tuntia. Pieni myötätuuli oli ja sää ihanan lämmin. Purjeilla yriteltiin osan matkaa. Rantauduttiin Puerto Baionan puolelle. Vieressä on toinenkin satama, josta Reeds kertoi, että on melkein aina täysi.

Laitureilta tuli heti vastaan marinero näyttämään paikkaa ponttooniin. Officessa käytiin heti. Maksu oli 33,43 euroa/vrk. Sähköadapterista perittiin 50 euron pantti.

Vähän otettiin välipalaa vahvistukseksi ja menoksi. Kaupunki on sataman edustalla. Turisteja oli paljon liikkeellä: ranskalaisia ja englantilaisia. Edustalla on se kuuluisa linnake korkealla kukkulalla. Kaupungin on perustanut Alfonso IX. Linnakkeen edustalla oli patsas hänestä hevosen kanssa. Kaupunki täytti 800 vuotta vuonna 2001. Tämä luki patsaan juurella.


Lähdettiin kiertämään linnaketta. Pääsymaksu oli 1 euroa/henkilö. Jotenkin eksyttiin sivuovesta ulkopuolelle. Siellä menikin mukava tie kulkea ympäri linnakkeen. Maisemat oli henkeäsalpaavat sanoisin. Kuvia otettiin kovasti. Useampi kilometri sitä kiertämistä riitti. Alapuolella oli ihmisiä uimassa hiekkarannoilla ja kivikoissa. Sitten tultiin takaisin lähtöpisteeseen. Lipunmyyjä muisti meidät ja päästi kiertämään sisäpuolta linnaketta.Nähtävää riitti täälläkin. Kippari ihmetteli miten seinät edelleen on suorat ja ehjät. Rakennelmat oli kyllä lujat. Linnan sisäelueella on hotelli. Käytiin siellä kurkkaamassa ja vessassa. Näytti kyllä olevan muutaman estrellan hotelli. Tenniskenttä oli vierailijoille tarjolla.

Kolumbuksen tai oikeastaan Martin Alonso Pinzon PINTA laivasta oli tehty kopio vuonna 1993. Se on  nyt käynti nähtävyytenä satamaalueella. Baionan asukkaat saivat siis ensimmäisenä kuulla Amerikan löytymisestä.
Olihan se nähtävyys sisältä. Kuvia otettiin.

 Kaupunkia jaksettiin vielä jonkin verran kiertää illansuussa. Nähtäväähän riitti kujilla ja vanhassa kaupunginosassa. Täälläkin on kaupunkilaisten iloksi uimarantoja ainaki  kaksi kaupungin edustalla. Ja vilvottelijoita  riittää. Enempäänsä ei kyllä jalat kestä. Istahtaa piti tietty välillä. Istuinkaukalossa vielä ihailtiin kaupunkia illan pimetessä ja valojen syttyessä.... ja kun ilma oli niin lämmin vielä pimiällä.

Seuraavana päivänä lähdettiin klo 9.30 jatkamaan kohti Portugalia. Suunnitteilla oli yli yön reissu ehkä Nazareen tai Penicheen. Tuulta oli niin mukavasti ja ilma suhteellisen lämmin. Ruotsalainen kahden miehen porukka lähti samaan aikaan. Suuntasivat heti kauemmaksi avomerelle. Mekin otettiin pois rannasta vähitellen. Iltapäivästä tuuli yltyi kuitenkin niin kovaksi, että ruvettiin miettimään millainen yö olis tulossa. Keikutti aika lailla.Pärski välillä kaukaloon asti. Päätettiin sitten ottaa rantaan kohti lähintä satamaa. Se oli Povoa de Varzim.. Mereltä tuli satamaa kohti myös saksalainen purjevene. Aallonmurtajan sisälläkin kävi vielä melko viima. Ponttooneilla oli muutama ihminen . Näyttivät meille paikkaa ja tulivat ottamaan köydet vastaan. Näin se on mukavasti käyttänyt yleensä veneilijöiden kesken joka paikassa.. Täällä sitten ollaan kunnes uskalletaan jatkaa matkaa. Satamakonttorissa käytti vastaanotto ihan mukavasti. Isolta kylältä paikka näyttää. Huomenna katsellaan ympärille  .Iltayöstä satama-allas oli peilityyni.

Kylläpä taas helpotti, kun saatiin nettiyhteys pelaamaan veneestä.Monessa satamassa wifi yhteys on ,mutta kovin heikko. Ei ole vielä huvittanut lähteä koneen kanssa kiertelemään nettikahviloita.  Mutta paineita tulee jos kirjoitusväli venyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti