sunnuntai 14. elokuuta 2011

NAZARESSA 14/8-17/8

Nazaren yläkaupunkia



























Tulopäivä siis meni puoleksi nukkuessa ja iltapäivä pyykätessä. Koneellisia tuli kolme. Jokaisessa meni kaksi tuntia. Kuivattelua jatkettiin vielä seuraavanakin päivänä. Kuivausrumpua ei ollut satamassa. No lämmin ilma kuivatti. Illalla käväistiin rannassa  kävelemässä pieni lenkki .

MAANANTAI  oli joku juhlapäivä . Melkein kaikki kaupat olivat auki. Ihmisiä oli kovasti liikkeellä. Naapuri ei osannut sanoa mikä juhla oli kysymyksessä.Pyörällä oltiin liikkeellä, mutta lukittiin pian kulkuneuvot kadun varteen, kun kulku oli hankalaa ihmisvilinässä. Ranta oli täynnä pieniä telttoja seinä-seinässä. Niissä oli seinällinen osa ja sitten ikäänkuin kuistiosa. Näissä  ihmiset viettävät aikaa lepäillen. Kuvista näette tarkemmin miten vaihtelevaa täällä on maasto. Rannasta nousee äly korkea seinämä ja ylhäällä on suuri taajama.
 Vahinko vaan ,että sumu haittasi jonkin verran näkymiä.


Aamusta meillä vielä tosiaan jatkui siivous ja kuivatus. Kotihommia riittää reissussakin. Naapurissa kävin kutsusta veneessä kun naapuri halusi näyttää meille läppäristään mistä löydämme Lissabonissa kirjakaupan. Meiltä nimittäin puuttuu Madeiran kartta. Imarylta ei sitä saatu.
Avuliasta on väki. Sama naapuri antoi vielä meille tuttavansa puhelinnumeron Lissaboniin , jos vaikka tarvimme jotain apua siellä.

Monta tuntia kun oli kuljettu, ei  illemmalla jaksettukaan enää veneeltä minnekään.

TIISTAINA päästiin liikkeelle vasta klo 11 maissa. Tarkotus oli etsiä ruokakauppa ekaks. Turisti-infossa käväistiin hakemassa kartta veneelle unohtuneen tilalle. Samalla merkkasivat ruokakaupan kartalle. Ihan vieressä oli paikallinen "potna-pekka" pysäköitynä. Kyytiin hypättiin  odottelemaan lähtöä. Se oli tunnin kierros ympäri kaupunkia. Todella hintansa 3,50 euroa/ henki väärtti. Nähtiin samalla se kaupungin korkea osa. Siellä olikin paljon turisteja ja kaupattavana tavaraa. Ympäristö oli tosiaan erikoinen. Paikallisilla naisilla on monella kojut, jossa myydään kaikenlaista naposteltavaa: pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja sellaisia lajeja joita en ole koskaan nähnyt. Hautausmaa ja sen kirkko oli vaikuttavaa nähtävää. Muuten kirkot täällä ovat olleet aika vaatimattomia, mutta kauniita tavallaan. Yläkaupungin aukiolla oleva kirkko tosin oli erikoisen koristeellinen ja komea.

Yks erikoinen asia täällä on vähän vanhempien naisten pukeutumistyyli. Jotkut istuvat kadunvarsilla ihan mustissaan. Toisilla taas on sellaiset aika kirjavat puserot ja hameena polviin vain ulottuva kirjava vekkihameen tyylinen leveä hame ja sen päällä tumma saman mittainen yksvärinen taskullinen ympäri ulottuva essu. Moni näin pukeutunut nainen istuu kadunvarrella tuolissa edessään kyltti, jossa ihan painettuna tarjotaan huonetta vuokralle. Turisteja liikkeellä on ranskasta varsinkin ja tietty portugalilaisia. Kaduilla on ihan tungosta.

Veneelle tultiin sitten vain vähän kantamusta mukana. Marineero Andre´ soitti Cascaisiin oisko veneenpohja jo tullut sinne satamaan .Ei ollut vielä siellä asti. Istuttiin yhdessä iltakahvilla ja vohveleilla iltaa. Andre´on koulutukseltaan meribiologi, mutta koulutusta vastaavaa työtä ei ole onnistunut vielä saamaan. Kertoi olleensa mm. Hollannissa puutarhatöissä jonkin aikaa. Olikin päässyt siellä mielestään melko hyville palkoille. Sitten hän oli ollut Kap Verdellä sukellushommissa. Perhe on kuulemma saanut elantonsa kalastuksella. Hänkin oli sitä tehnyt jonkin aikaa isoisänsä kanssa. Amerikassakin oli tullut oltua jossain vaiheessa. Tosi miellyttävä nuorimies.Aika vaaleahiuksinenkin. Muuten täällä ihmiset ovat selvästi vaaleampia kuin espanjalaiset. Ihmiset ovat rennompia ja pukeutuminenkin on rennompaa. Sähköpostiosotteet vaihdettiin Andre´kanssa ja luvattiin paluumatkalla käydä moikkaamassa josko hän vielä on näissä hommissa. Sanoi kyllä olevansa melko tyytyväinen nykyiseen työhönsä.

Aamut täällä ovat olleet kovasti kosteita ja sumuisia. Naapurikin siunaili, että kovin on huonoa sää ollut koko heinäkuun ja elokuun. Kesäkuu oli ollut hyvä. Lämmintähän täällä kyllä on meidän mielestä, mutta ihan hellettä ei.

Hyvä kun täällä on ollut sen verran tehokas netti, että on saatu kirjoittelut ajan tasalle. Saatiin myös tehtyä seuran jäsentiedotteeseen kommodorin pyynnöstä pieni juttu.

Suomessa on sitten koulut avanneet taas ovensa. Onnea kaikille koululaisille ja myös opeille.!

Huomiselle on luvattu kirkkaampaa ilmaa ja vähän tuultakin . Aamulla on tarkotus jatkaa matkaa Cascaisiin heti kun aamu on valjennut. Alkaakin taas kova kalanpyydysten tiirailu. Niistä naapurikin varotteli. Kertoi , että jokainen tässä satamassa on saanut potkuriinsa naruja. Eikä siinä auta potkurin leikkuritkaa. Naruja on niin pitkästi. Yritetään olla tarkkana edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti