keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

EESTIN SAARENMAAN KURESSAAREEN  17-19/7 to-la

Ventspilsistä Latviasta sovittiin köysien irrotus klo 7.ksi. Sovittiin näin Risto vesiskootterilaisen kanssa, että saa ajokkinsa hakea pois. Aikoi itse jatkaa matkaansa silloin etelään kohti Latvian Pavilostaa.
Peukkuja näytettiin lähtiessä molemmin puolin.

Sää oli Pilvinen, mutta lämmin. Tuulta oli länsi-lounaasta olemattomasti. Koneella mentiin klo 12 asti.Sitten Pari tuntia saatiin tuulta ja purjeet käyttöön.

 Legi oli mukavan leppoisa, pilvet hälveni ja aurinko alkoi paistaa jo alkumatkasta. Mittari näytti 22 astetta.
Kirkkaalla taivaalla näkyi tiuha lentokoneiden tekemä kuvio. Otin kuvan. Tulee mukaan myöhemmin. Tuli mieleen taas mainoslause: "Lentäen olisit jo perillä".


Saarenmaata lähestyttäessä hirvitti vähän kivikkoiset ja matalat rannat. Väylän alku  Kuressaaren satamaan
 tuntui olevan kovin kaukana. Kolistelematta sille päästiin kuitenkin. Tarkkaan piti kipparin seurata plotterin syvyyksiä. Väylä ja satama on syvätty 2,5 metriä. Syvyysmittari näytti välillä 1,8 metriä. Sea Iriksen syvyyshän on 2 metriä. Satamakapteeni rannassa
sanoi, että pohjakasvillisuutta vain matelemmassa, syvyys pitää paikkansa. Perillä oltiin klo 17.20 ja matkaa oli 60,8 merimailia.






Sataman portti. Tankkauslaituri heti portista vasemmalla.


Satamakonttori , huoltorakennus ja ravintola



Tankkauslaituriin ajoimme heti satamassa. Satamakapteeni määräsi veneet paikoilleen. Ihan hyvä, että oikean kokoiset veneet ovat oikeilla paikoillaan ja järjestys säilyy. Vieraspaikkojen määräksi sanoo Satama Uutiset lehti  olevan 132.  Satamamaksu oli 25 e/vrk. Sisälsi vedet ja sähköt ja pesutiloihin oli tunnusluku. Maksu suoritetaan lähtiessä. Tiedot kapteeni otti heti tullessa tietenkin.

KURESSAARI on kaunis kaupunki. Piispanlinna ja kaksi hotellia on ihan sataman tuntumassa. Satama on vain huvivenesatama. Uimaraqnta on vieressä.  Helle jatkui edelleen. Lämmintä on ollut heti Gotlannin jälkeen.

Tuloiltana lähdimme kävelemään pitkin rantaa kohti Piispanlinnaa. Rannassa on mukavan näköinen patsas
SUUR TÖLL ja PIRET. Suur Töll on muinainen kansallissankari joka kuuluu jo 7- vuotiaana syöneensä monen miehen ateriat kerralla. Ronskin näköinen mies kantaa vaimonsa kanssa venettä täynnä kaloja. Ja Piretan jalka nousee niin keveästi. Patsas on Tauno Kangron v. 2002 tekemä.


Piispanlinnaa kierrettiin , mutta sisälle pääsi vain klo 18 asti. Linnan pihassa pidetään konsertteja ja laulujuhlia.

 Ruotsalaisten aikanaa rakentama linnoitus. Melkoinen työnäyte. Kuva pihalta
 Vartiotorni



 Satama-allasta

 Piispanlinnan vesivalli
Zanan miehistö

Vanhassa kaupungissa on kauniita taloja ja kirkkoja. Ravintoloita on pitkin katuja ja lomalaisia kovasti.
Suomalaisia näytti olevan paljon. Seuramatkojahan tänne järjestetään. Ei hassumpi paikka lomailla.
Even ja Andruksen mainostamia "kohupiimapalleja" ei onnistuttu löytämään vaikka kyseltiin sitten seuraavana päivänä. Tapasimme suomessa asuvan virolaisen naisen tyttärensä kanssa kaupassa. Konsultoi yhtä myyjääkin näistä rahkapalleista. Seuraavana päivänä olis saatu niitä, mutta ei oltais enää paikalla. Vitseiltiin Evelle ja Andruksellekin asiasta ristikkäin per puh. Palleja saatiin sitten Tallinnasta !!

Keskustan patioilla" otimme,ehkä emme".
Perheonnea tyynessä kesäpäivässä

Tosiaan se perjantaipäivä meni iltapäivään blogia kirjoittaessa ja pyykätessä ja venettä siivotessa. Pesukoneitten kanssa oli ongelmaa ja vuorojen väliin oli tuppautunut joku aamusta. Tainan kanssa saatiin juosta pesulan ja veneen väliä koko  aamupäivä. Sittenpä tehtiin ruokaostoksia ja illalla taas kuljeskeltiin kaupungilla opaslehtinen kourassa katselemassa rakennuksia.  Lehtipihvit syötiin piispanlinnan vieressä.Meikät ei olla täälä käyty aikaisemmin . Leinoset ovat käyneet kerran muutama vuosi sitten. Kannattaa tulla katsomaan ! Suomalaiset etelän ihmiset kuuluvat vierailevan täällä tiuhaan veneillään.

Alueella on purjehduskilpailu viikonloppuna ja Tallinnassa veripäivät.
Seuraava etappi tulee olemaan Muhun saaren Kuivastun satama. Sitten mantereen puolella Dirhama satama vielä ennen Tallinnaa. Niistäpä kerrotaan myöhemmin. Ja netti temppuilee taas!









 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti