lauantai 16. heinäkuuta 2011

BOULOGNE sur-MERIIN 15/7












Aamu oli aurinkoinen ja lämmin ja tuuleton.  Aamupalat syötiin ihan rauhassa. En muista kerroinko jo syyn ilotulitukseen. No.. se oli  satamakonttorin miehen mukaan vallankumouksen muistoksi.

Köydet irrotettiin klo 9.30. Paljon oli veneitä lähdössä samaan aikaan.Ajotettiin lähtö, ettei ainakaan oltais kapeassa salmessa pahimpaan vastavirtaan.

Calais ohitettiin. Paljon purjeveneitä oli liikkeellä. Varmaan joku kilpailu oli menossa. Tuulta oli aluksi niukasti
 mutta yltyi lyhyeksi ja korkeaksi. Epämiellyttäväksi joksikin aikaa. Volvo sai taas työskennellä.

Ajeltiin ranskan rannikon tuntumassa. Cap Gris-Nez majakka näkyi etuvasemmalla. Vesi alkoi muuttua turkoosiksi ja aallot muuttuivat loivemmiksi. Lämmähytin miehistölle kaasulla purkkilihasopat..pistin vähän papuja lisukkeeksi. Maistui ihan hyvältä patongin kanssa...lämmintä kun oli. Välipalaksi on  matkalle aina leipiä ja hedelmiä ja mitä millonki .
 
Loppumatkasta nähtiin neljä vanhaa isoa purjealusta seilaamassa vastaamme. Porukkaa oli kansilla kaikissa melkosesti.

Matka kesti 7,5 tuntia.  Pituutta oli 49 nM. Vähän aikaa saatiin purjehtiakin kun niemenkärjestä käännyttiin alas.

Boulognen satamaan päästiin ihan iisisti kartan avulla. Rantalaiturista kaikui kovaa ääntä ja soitantaa.
Ihmisiä oli liikkeellä mielinmäärin. Laiturissa oli tehokas ja ystävällinen vastaanotto. Näytettiin vapaita paikkoja. Mielestämme paras niistä valittiin. Muitakin purjeveneitä oli tulossa tiuhaan jälkeemme. Ajateltiin,
että täälläkin jatkuu vallankumousjuhlat.  Kyseessä oli koko viikonlopun kestävä rantafestivaali.

Rantauduttuamme kippari tarjos miehistölle taas hetimiten rommia fingerporilliset. Kipattiin tietty.
Ja sitten lähdettiin mukaan juhlintaan. Kojuja oli kovasti pitkin rantaa. Merihenkistä tavaraa oli kaikenlaista.
Ruokatarjoilua oli myös. Maistettiin hyvää paksua vohvelia yksi lätty. Mukavasti oli maustettu vaniljalla.
Musiikkia oli useassa paikassa tarjolla.mm. säkkipilli-piipari oli mukana yhdessä yhtyeessä. Ihan oli musiikki jalan alle menevää.  Rannassa kulki täälläkin mukava promenadi ja festivaalit oli järjestetty sen varrelle.
Sitten tulikin jo nälkä. Markku tarjosi meille pizzat. Pizza oli oma valinta..helppo. Ota selvää ranskalaiseta ruokalistasta !! Viereisessä pöydässä söi pariskunta ruukusta simpukoita. Ei sytyttänyt kipparia eikä muitakaan.

Veneelle käveltiin takaisin klo 21 korvissa. Väsämys aikoi jo painaa. Kahvit juotiin "neekerin pusujen ja
keksien kera. Ulkoa kuului vielä musiikkia. Arveltiin , että se jatkuis pitkäänkin jumputuksena, mutta lopettivat kyllä puoleen yöhön. Oli mukava mennä nukkumaan rauhallisessa ja suojaisessa satamassa.

Vastatuulta on luvassa ja sateista säätä joten oleskelu täällä jatkuu ainakin sunnuntaihin. Toivottavasti sade hellittää välillä, että pääsemme katselemaan enemmän ymparillemme kaupungissa . Erilainen on tämä kaupunki aikaisimpaan verrattuna. Sataman vierellä on korkeita kerrostaloja. Kauempana sataman takana näkyy mäkisessä maastossa kirkontorni ja muutenkin  vähän erilaista rakennelmaa. Pitääpä lähteä tutkimaan .
Miehet muuten lähtivät tästä venekauppaan. Ei ollu vaikea arvata !!?? Niin,  kirjottelen tätä satamakonttorissa.
Ei riittänyt teho veneelle tästä ilmaisesta linjasta. Satamamaksu lisukkeineen on 28,38 euroa/vrk.

Nyt helpotti kovasti, kun sain tekstejä ajantasalle. Kuvia yritämme saada liitetyksi mahdollisimman pian.
A bientot !!

Täällä Boulognessa viivyttiinkin sitten torstaista tiistaihin gale varningin vuoksi.
Ei silti , kaupunki oli ihan näkemisen arvoinen suurkaupunki. Koko kaupunkia on laajalla alueella ja maasto mäkistä. Taloja on seinä seinässä. Osa keskustan taloista olis kyllä meikä silmin kovasti remontin ja maalin tarpeessa. Ehkä tässäkin maisemassa on oma viehätyksensä kumminkin. Käveltyä tuli pitkiä matkoja sateen välissä ja välillä suorastaan myrskyssä ja kaatosateessa.
Englantilaisia turisteja näkyi katukuvassa. Ravintoloissa muuten tarjoilijat puhuvat mieluiten vain ranskaa. Kohteliaasti tervehtivät ja hyvästelevät ranskaksi. Hyvin toimi tarjoilu kuitenkin. Cafe au lait ja kroisantit juotiin  pariin otteeseen.Nähtävyys esitteitä ei tahdo löytyä englanniksi käännettynä. Vanhan kaupungin portin opas vastasi ,
että valitettavasti aika huonosti niitä on kun ei ole vielä sesonki. Jotain sentään löytyi.
Päällepäin kirkot ovat tosi komeita ja ajan patina näkyy. St. Nikolauksen kirkko on 1100-luvulta mm. Pääalttarin päässä olevista korkeista ikkunoista osa oli rikkinäisiä. ja seinämaalaukset osittain halkeilleet ja vaurioituneet. Harmi !! Mitähän ja milloin suunnittelevat korjauksia ?

Yhtään suomalaista venettä ei ole nähty. Eilen tosin kuulin veneestä laiturille noustessani.....hyvää päivää ! Hollantilainen mies oli kyläilemässä veljensä veneessä. Oli asunut suomessa muutamia vuosia musiikkiasioissa
Kouvolan ja Riihimäen seuduilla.. Veljensä ja hänen vaimonsa kanssa olimme jutelleet jo edellisenä päivänä.

Kippari jo touhuaa matkavalmisteluita. Pitänee lopetella ja osallistua lähtöön.  Muuten hyvä sää varmaan aiheutti sen, että nyt päästiin veneeltä nettiin ihan yllättäen. Kuulemisiin "    Aurevoire !!!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti