sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Äitienpäivä Le Havressa

Matka Cherbourgesta Le Havreen meni sutjakkaasti myötävirran ja  hyvän tuulen ansiosta.  Alkumatkasta muutama maili jouduttiin kyllä ajamaan koneella miltei vastatuuleen ennenkuin saatiin ottaa suuntaa niemen takaa itään päin. Sitten oli meno ok. Purjein mentiin parhaimmillaan 16 kn puuskissa. Tästä ei kippari onnistunut todisteeksi saamaan kuvaa. Le Havreen päästiin klo 19 maissa ennen pimeää. Oltiin sen verran väsyneitä veneen putsauksen ja syönnin jälkeen, että  uni yllätti ruokalevolla.Veneestä ei poistuttu ennen aamua.

Sunnuntai-aamu oli aurinkoinen. Lämpöä tosin vain 14 astetta. Tuuli oli viileä. Aamulla tuli puhelinsoitto Helsingistä Jereltä 9.v. Ei täällä matkassa pysy päivissä aina mukana.
Onnitteli äitienpäivän johdosta. Soitti mummulle klarinetilla /puh .."kukkuu, kukkuu kuusikko soi." Saran kanssa vielä erikseen lauloivat "maan päällä paikka..". Päivällä sitten kippari tarjos äitienpäiväkahvit kaupungilla. Ne kahvit joiden hinta niin kirpas. Sanotaan nyt niinkuin LÒreal mainoksessa, että ...olen sen arvoinen. Illansuussa soitti vielä Lenni 4 v. Oli jalkapallo .turnauksessa tehnyt maalin ja saanut pelien päättyessä "vihleän koltin ja se talkotti, että oli pelannut leilusti."

Le Havre ei todellakaan ole mikään kalastajakylä. Kaupunki sijaitsee Seine joen suistossa. Joesta on vesiyhteys Pariisiin ja siitä edelleen kanavia pitkin välimerelle. Asukkaita on 200.000. Rakennuskanta on uutta ja siistiä. Kahvilassa eräs nainen kertoikin, että heillä ei ole "vanhaa kaupunkia". Sota pisti rakennukset maan tasalle. Vain muutama säästyi. Rakennukset ovat käytännöllisesti katsoen 50-60 vuotta vanhoja. Säästyneet on pyritty restauroimaan. Katedraali oli vaikuttavan näköinen sekä ulkoa, että sisältä. Seinissä ulkona oli nähtävissä pommituksen  jälkiä.  Sodan jälkeen oli keskustaan rakennettu Charles de Gaullen nimeä  kantava ostoskeskus. Kovin moderni siihen aikaan ? Nyt oli koko systeemi autiona ja ilmeisesti puretaan pois. Oli  muuten tosi kalsean näköinen alue. Pyörätie reitti ympäri kaupungin oli merkitty karttaan. Sitä ajoimme melkein koko matkalta. Bulevard de Strassbourgilla  ja vähän muuallakin oli katutöiden vuoksi esteitä. Kyseisen Bulevardin varrella on komea säilynyt  oikeustalo. Näytti, että mm. vanhoja ratakiskoja kaupungin läpi oltiin uusimassa. Kadut ovat leveitä ja hyväkuntoisia.

Iltapäivällä auringossa mittari näyttää 35 astetta. Varjossa lämpöä on vain n. 17 astetta. Ei oo hellettä täällä etelässä. Käväisin kävelylenkin vielä kaupungin länsipuolella. St Josephin kirkon rakentaminen oli aloitettu 1951. Sementtiä  on käytetty materiaalina. Korkeutta kirkolla on 107 metriä. Lasimaalauksiset korkeat kapeat  ikkunat kyllä pehmentävät ulkonäköä ja samoin ulkonevat muodot ulkoseinillä. Sattumalta osuin myös kauniiseen puistoon. Sataman edustalla on paljon korkeita kerrostaloja lasitettuine parvekkeineen satamaan ja merelle päin. Aika uusilta vaikuttavat. Ei hassummat näköalat sieltä parvekkeilta !

Olis kannattanut käydä Le Havren taidemuseossa. Aarteet ovat kuulemma heti Pariisin vastaavien jälkeen. Sotamuistomerkin luona olevassa kahvilassa juttelin viereisen pöydän nuoren naisen kanssa. Kertoi olevansa Israelilainen ja syntynyt Jerusalemissa. Juuri siellä olevan sotatilanteen vuoksi oli muuttanut Pariisiin. Hetken mielijohteesta oli päättänyt käväistä Le Havressa viikonlopun aikana.  Odotteli junan lähtöä matkalaukun kanssa takaisin Pariisiin. Sähköpostiosoitteet vaihdettiin. Mielenkiintoinen  tapaaminen.!

Satama on suuri. Tuloväylä on aika kapea, mutta hyvin merkitty. Laivaliikenne oli tullessa melkoista. Sekaan kuitenkin sovittiin eikä herjahuutoja kuulunut. Huvivenesatamassa on aika lailla veneitä. Vierailijoille oli kaksi laituria.
Satamamaksu oli 35 euroa/yö. Wifi ilmainen, mutta hankalasti toimiva, vain tunnin toimii kerrallaan yhdellä  kirjautujalla. Kaikkea ne keksii.!! Maksullista wifiä yrittivät tarjota. Päivitettyä saatiin kuitenkin matkaa.

Huomenna maanantaina kait lähdetään eteenpäin ilmeisesti Boulogneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti