sunnuntai 6. toukokuuta 2012

L`Aber Wrac`h, Ranska 5-6 /5 2012

LÀber Wrac`h on jokisuistossa muutama merimaili sisämaahan päin. Maisema on täysin erilainen eteläisiin aikaisempiin maihin verrattuna. Vuorovesivaihtelu on merkittävä, viitisen metriä. Satama-aluetta on uusittu ja korjattu. Satamaan pääsee nyt milloin vain ja tälläkin kaksi metriä vettä vaativalla veneellä. Laiturit ovat täälläkin nyt  ponttoonilaitureita, laskevat ja nousevat vuoroveden mukana. Rakennukset ja tilat on myös uusittu. Siistiä on.

Lauantai oli sateinen päivä. Kaupassa piti käydä. Kauppa olikin kilometrin päässä ylämäkeä nousten.
Matka meni kyllä äkkiä ympärille katsellen. Hintataso on suomalaista luokkaa. Sen verran ruokatarviketta ostettiin , että kysyin kassarouvalta mistä meille löytyis taksi satamaan. Hän vähän naurahti ja sanoi, että pihalta..2 min kuluttua. Siinä odoteltiin. Yhden auton luota toinen kassarouvista
vinkkaili meitä sinnepäin. Auton ovet ja takaluukku olivat auki tuuletuksessa. Rouva vei meidät satamaan ilman lisämaksua tavaroinemme. Voi sanoa että ystävällistä.!!
Satoi tosiaan koko  lauantai päivän. Lyhythän se meille olikin. Nukuimme melkein yhteentoista reissun päälle. Satamakonttorissa käytiin hoitamassa sisääntulo. Maksu oli n.25 euroa/vrk. Koodinumero avaa ovet pesutiloihin ja pesukoneelle. On tässä saanut tutustua monenlaisiin systeemeihin. Illalla sitten istuttiin Pinta- veneellä iltaa Tarjan ja Juhan kanssa matkakokemuksista rupatellen.

Sunnuntaiaamu oli sitten ihanan aurinkoinen. Aamupalan jälkeen kävelin pyykkitupaan vaatekassin kanssa. Kone oli 8 kilon kone. Koneellinen maksoi 6 euroa ja kuivatus rummulla 3 euroa. Hintatasot tosiaan vaihtelevat eri satamissa kovastikin. Tämä oli niitä keskiverto hintoja.

Siinä pyykkäyksen ja kuivatuksen välissä kävelin pitkin satama-alueen teitä. Täällä kasvaa samoja kukkia ja rikkaruohoja kuin suomessakin. On voikukkaa, suolaheinää,kevätesikkoa villinä,metsämansikkaa ja muuta tuttua. Kukkivat tähän aikaan. Puna-ailakkikin on tähän aikaan täydessä kukassa. Pihoilla kukkivat syreenit ja rhododendronit. Tie vierustat on pengerretty n. 1-2 metrisiksi. Talot ovat kauniita , moderneja tai sitten ehkä uudehkojakin kivestä tehtyjä vanhaan malliin. Kuvissa niistä tarkemmin. Satama-alueen rakennukset ovat myös kauniita ja värikkäitä. Restaurantia ja kreperiaa on monta. Ne krepit ovat sellaisia isoja lättyjä jotka voi täyttää makealla tai suolaisella. Nurkat sitten taitetaan sisällyksen päälle. Ei tullut syötyä. Kahvilla ja pullalla käytiin kipparin kanssa kuivauskummun pyöriessä. Kovin hinta tähän asti . Ei voi kuitenkaan moittia..hyviä olivat.

Pyykkäyksen jälkeen kävin vielä pitemmän lenkin ylös keskustaan kierrellen ihailemassa
 taloja ja pihoja. Kipparia laiskotti. Hommaili sillävälin veneessä veden ja dieselin tankkausta.

Pyykiltä tullessamme näimme punaisen kaksimastoisen ajavan satamaan. Sehän oli sama ranskalainen maailmanmatkaaja joka oli Camaretissa Espanjassa samaan aikaanmeidän kanssa. Matkalla tänne ohitimme veneensä ja puhuttiin vhf:llä . Hän tuli nyt matkaltaan takaisin kotisatamaan. Hänkin tunnisti laiturissa meidät. Muuten veneen nimi on Iris. Siinä se kissansakin hyppäsi kotisataman laiturille.  Sama mies kävi myöhemmin koputtamassa veneelle. Kertoi asuvansa ihan vieressä mäellä ja omistavansa auton, niin että jos tarvimme kaupassa käyntiä tai muuta apua niin koputtakaa vain veneeseen, hän nukkuu siellä vielä yön. Kerroin miten meidät oli kaupan rouva jo ystävällisesti kyydinnyt, mutta kiitos vain tarjouksesta. Vastaantulijat paikkakunnalla tervehtivät miltei kaikki.. . bon jour !.

Tämä jokisuisto on tosiaan jännän näköinen vuorovesien vuoksi. Maisemahan muuttuu täysin n. kuuden tunnin välein. Monenlaista veneilyä ja vesiurheilua alueella harrastetaan. Virtaus on vedessä melkoista välillä. Siinä saavat pikku purjehtijat ja surffailijat joskus kovaa kyytiä. Satama on veneistä melkein täysi vaikka sesonki on vasta tulossa.

Mukavaa on viettää välillä aurinkoinen päivä tässä sateiden lomassa. Suunniteltiin kuitenkin aamusta lähtöä Englannin Kanaalisaarille Guernseyhin ....sinne veroparatiisiin. Emme saaneet Las Palmasista mistään  tämän vuoden Reeds.in  almanakkaa. Plotterissa on kyllä virtaukset ylhäällä ja satamaista saa tärkemmät tiedot. Eiköhän pärjätä.

Nyt tempastaan ja mennään kylälle vaikka pizzalle sunnuntain kunniaksi

Mukavaa kun netti pelaa, mutta tämän blogin teon ulkoasu joskus hermostuttaa. Ei osata niinkuin haluttais. Samat on huolenaiheet kuulemma muillakin blogin pitäjillä.  Pitäis niin tarkkaan ehtiä perehtymään. Mutta ei sitä kaikkea ehdi !!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti