tiistai 1. toukokuuta 2012

VAPPU Espanjan CAMARETISSA

Vapunpäivän brunssi
Pyryn ja Lennin lahjatermarit päivittäisessä käytössä.

Tältä itsejalustavan kisko tulisi näyttää

Kansipäällikkö netissä

Tältä jaluskisko ei saisi näyttää. Cascaisin ja Camarinaksen välillä se pamahti poikki kovassa aallokossa ja puuskittaisessa tuulessa.

Tässätoinen murtumakohta. Kisko katkesi molemmin puolin "ratsua".Se onneksi jäi täkille ja pelastui.

Muxia..  Auli ja Markku seurastamme tutustuivat tähän paikkaan viime kesänä. He myös kaidasivat meitä Santiago del Combostellassa.













Ei aina niin aurinkoista, ulkona 13-15 +astetta, tuulta 30 knotsia.
Baionassa (Bayona myös käytössä) vietettiin mukavassa säässä viikonloppu ennen vappua. Menomatkalla vietettiin täällä vain yksi kokonainen päivä muistaakseni. Kaunis on kaupunki ja paljon nähtävää. Tänne vois tulla uudestaan joskus vaikka rantalomalle. Uimarantoja on useita pitkin lahden rantaa ja ihan kaupungissakin. Vanhakaupunki ja linnakkeen ympäri kulkeva rantatie ovat kulkemisen ja katsomisen arvoisia. Kuvia otettiin todisteeksi.

Maanantai aamuna klo 6.15 sitten lähdettiin jatkamaan matkaa kohti Camarinasta. Satama-allas oli ihan tyyni. Sataman suulla oli tuulta enemmän ja aallot n. kaksimetrisiä. Hyvin käytti meno ulos merelle.

Ajoimme nyt Islas Cieksen ulkopuolelta. Sivuun jäivät kaikki pohjois-Espanjan lahdet: Ria de Vigo, Pontevedra, Arousa ja Ria de Muros. Näissähän käytiin tulomatkalla. Capo Finisterre sivutettiin nyt kovemmassa tuulessa kuin mennessä. Silloinhan oli melko tyyntä ja kävimme jopa kokeilemassa lahdella josko oltais päästy rantaan ja käyty majakalla pyöräillen. Ei ollut vapaata venepaikkaa kalasatamassa.

Tosiaan tuulta oli alkumatkasta vain 10-15 kn. Sitten se yltyi  jonkin verran. Aallot tulivat sopivasti sivulta miltei samalta suunnalta tuulen kanssa. Sadekuuroja oli  ja jopa rakeita satoi  vähän aikaa. Lämpöä oli 14 astetta. Välillä saatiin purjehdittuakin pieniä pätkiä. Muuten oli kone päällä ahkerasti säästökierroksilla purjeet reivattuna apuna.  Puolessa matkaa alkoi tulla puuskia jopa 32 kn. Sitten kuului napsahdus.. keulapurjeen jalus paukahti poikki vasemmalta laidalta. Vene piissä kippari kävi siirtämässä purjeen oikeaan laitaan kiinni. Finisterrren seutuvilla aallot pyörivät vähän joka suuntaan ja puuskia riitti. Meno ei kuitenkaan ollut mitenkään pelottavaa. Loppumatka oli tätä puuskaa ja sadekuuroa. Oltiinhan  nimensä väärtillä Costa del Mortella. Muuten jossakin vaiheessa huomattiin että tuulikulman kertova Windex maston huipulta  oli lentänyt taivaan tuuliin. Jäljellä oli vain reikä metallilatassa.

Liikennettä ei ollut paljoa. Kalanpyydyksiäkin oli harvemmassa kuin aikaisemmin. Espnjan täällä länsirannalla muuten on komeita saaria. Islas Cies,  Islas Ons ja joitain  muitakin saaria. Portugalin rantahan on hyvin korkeaa ja siellä on  vain yksi saariryhmä ( 2 saarta) Ilhas da Berlenga Lissabonin yläpuolella Penichen  kaupungin edustalla.

Matkaa Camarinakseen on  n.70 merimailia ja aikaa matkaan meni 13 tuntia. Camarinaksen satamaan tultiin pari tuntia ennen hämärää. Tuttu on  satama menomatkalta. Kolme purjevenettä on  laiturissa ennen meitä. Sama harbour master tuli laituriin vastaanottamaan. Hyvä sormiponttoonilaituri täällä pienessä satamassa on. Muodollisuudet hoidettiin äkisti koska masterilla loppui työaika 20 minuutin kuluttua. Master puhuu vain Espanjaa.  Satamamaksu on 14 euroa / yö. Maksun perii päivittäin. On varmaan kokemusta siitä , että jotkut tulevat suojaan yöksi ja livistävät aamulla aikaisin maksamatta.

Vapunaatto meni meiltä aika rauhallisissa merkeissä. Syötiin spagettia ja jauhelihakasteiketta ja salaattia punaviinin kera. Arvaahan, että sen jälkeen uni maistui pitkän päivän jälkeen ulkoilmassa.

Yön satoi vettä ja tuuli ulvoi mastossa. Aamulla syötiin vappu- brunssit  klo 11 maissa. Vettä tulee edelleen. Kippari lähti ulos huoltohommiin sadevarusteissa. Hyvä satama tämä on ,vaatimaton, mutta tärkeimmät asiat ok: tehokas veneessä toimiva nettiyhteys,  sähkö, vesi ja  peseytymistilat. Muuten suurimmissa ja kalleimmissa satamissa netti yhteydet ovat olleet huonoimmat. Mukavaa on aina saada blogi ajan tasalle.Toivottavasti sade taukoaa, että päästään kaupunkia katsomaan ja ulkoilemaan.

Säitä on tutkittu  tänä aamuna sekä windgurusta  että passage weatheristä. Näyttäis olevan helppoa keliä huomisesta iltapäivästä ainakin kolme päivää eteenpäin. Olis sopiva sauma ylittää Biskaja. Aiotaan tehdä se suoraan täältä Camarinaksesta kohti Ranskan Camaret sur Mer,iä tai jopa suoraan Englannin kanaalisaarille. No se nähdään. Aamulla saattiin tieto, että Pinta (Tarja ja Juha) tuli yöllä klo kolmen aikaan Biskajan ylitykseltä Cameretiin. Keli oli ollut aika kova. Engl. Kaye ja Nigel kyselivät viestinä eilen ja tänään matkastamme tänne. Tulevat perästä Baionasta lähipäivinä.

Nyt näyttäis vähän kirkastuvan.!!   HYVÄÄ VAPPUA kaikille hyvät ystävät.!!! ..ja kiitos muistamisista !!

Espanjan kielestä tuli mieleen, että tämä seutu on Galiciaa. Galicialaisia on olemassa n. 2 miljoonaa.
Oma kielensä on  nimeltään  gallego. Ihmettelinkin aluks kadunkulmissa ja kauppojen mainoksissa erikoisia sanoja. Muuten hiljainen oli kaupunki kun kävin lenkillä. Vettä tihuutti  välillä ja tuulta oli melkoisesti. Kaupat olivat kiinni. Auki oli vain pari kahvilaa. Täälläkin vietettiin työn juhlaa omalla tavallaan. Pieni ja vaatimaton on paikkakunta varsinkin näin viileällä säällä. Vilkkaampaa oli meno kesällä kun kävästiin täällä menomatkalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti